18. ledna 2016

Concussion - Diagnóza průměr [5,5/10 A.S.]

1. Drama z prostředí forenzní patologie a sportu natočil Peter Landesman. Ten samý Peter Landesman, který vytvořil vlažně přijatý snímek Parkland, napsal scénář ke Kill The Messenger, a příští rok nám dá Deep Throat Felt s Liamem Neesonem v hlavní roli. 

2. Jak a proč Landesman dostává svoje šance u filmu mi není úplně jasné. Mimo toho, že je oceňovanej novinář, a jeden z 98 členů Los Angeleské židovské komunity kteří otevřeně vyjádřili podporu JCPOA není ničím výrazný. Snímkem Concussion opět dokázal, jak umí nezajímavě zpracovat zajímavý materiál. S Willem Smithem v hlavní roli.

takhle hraju Nigerijce, čumte

3. O příběh doktora Benneta Omalu, nigerijského přistěhovalce do USA, který se v roce 2002 začal aktivně snažit o uznání spojitosti mezi CTE (mozková porucha vznikající v souvislosti s opakovanými otřesy hlavy,  kterou zatím není možné spolehlivě diagnostikovat jinak než po smrti nositele) a americkým fotbalem, se první zajímal Ridley Scott. Ten ovšem pak dal přednost filmu Exodus a divák si tak u sledování Concussion může jen říkat: jak by tenhle zajímavej příběh asi vypadal, kdyby ho režíroval někdo lepší?

4. Will Smith jako Bennet Omalu je problém číslo jedna. Will sice občas umí hrát fakt dobře, ale musí k tomu mít vhodného režiséra. Jakým třeba je Michael Mann, Barry Sonnenfeld, nebo aspoň Francis Lawrance. Peter Landesman totiž vede Smithe přesně do té polohy, která osciluje mezi urputnou snahou a děsným kýčem a Willovi ubírá body.

5. Je příběh vysoce vzdělaného lékaře vystupujícího proti silné americké NFL, s cílem donutit jí veřejnosti přiznat, že opakované otřesy hlavy mohou způsobit rozvoj CTE, postižení, které končí většinou sebevraždou, zajímavý? Rozhodně. 

6. Ale je možná trochu předčasně natočen, protože NFL vs. americký lid je případ, který ještě probíhá. A tedy když v jedné z nejzajímavějších scén (setkání dvou oponentů face to face) padne "víš co by znamenalo, kdyby 10% matek nenechalo své syny hrát americký fotbal? To by byl konec!", divák by si zasloužil vědět i jak to teda dopadlo. NFL sice byla nucena spojitost mezi CTE a fotbalem přiznat a má zaplatit asi bilión dolarů na odškodném, ale na konec amerického fotbalu to zatím nevypadá.

7. Nutno říct, že Smith se ale snaží. Snaží se fingovat nigerijský přízvuk. Snaží se nevypadat tak moc hollywoodsky. Snaží se věrohodně zahrát člověka co má 7 vysokoškolských diplomů. Snaží se abychom mu věřili, že uznává víc Ježíše, než Xenu. Místy mu to vychází. Ale narozdíl od hereckého kolegy Michaela Fassbendera, který také dostal nelehký úkol v podobě obsazení do role člověka, kterému není fyzicky moc podobný, Will Smith je pořád Will Smith. A vyjma asi 3 scén, kdy ze své Smithovosti zdařile vystoupí ("tell me how you died", "exit my workplace" a "tell the truth") je pořád Willem, u kterého člověk přemýšlí, jestli poulení očí je inspirací ze Shreka, nebo snaha o přehrání botoxu.

8. Co mi na filmu vadilo? To že se Dr. Omalu ve filmu prezentuje primárně jako člověk, jehož pohání úsměvná snaha stát se "pravým Američanem". Skoro víc než jeho záliba ve vědě. To že film zbytečně přehnal Omalův podíl na CTE. Respektive z podílu udělal vynález, přitom CTE bylo objeveno a pojmenováno už o nějakých 50 let dřív, akorát ve spojitosti s boxem místo fotbalu. A to všudypřítomné melodrama!  

9. Co se mi na filmu líbilo? Zajímavej námět. Skvěle obsazené vedlejší role. Ať už Albert Brooks v roli mentora, nebo Alec Baldwin v roli týmového lékaře, či David Morse jako bývalý hráč NFL. Všem jim to šlo. A Willovi na jeho poměry taky.

10. Pro koho film je? Pro ty, které zajímá forenzní patologie nebo neurologie. Pro ty, kteří hrajou sport, ve kterém dochází k častým otřesům hlavy. Pro ty, kterým nevadí když drama sklouzne k melodramatičnosti. Pro ty, kteří sou mentálně vyspělejší než já a dokážou ve scénách, kdy je na plátně britská herečka Gugu Mbatha-Raw nemyslet na to že "I would like to gugu her mbatha raw" byl vlastně povedený vtip a nebude jim líto, že tam není žádný její frontál ani kozy.

6 komentářů:

  1. Slyšel jsem "Liam Neeson"? Příští rok? Plst (felt)? V hlavní roli? Neeson bude hrát obchodníka s plstí? To je jedno. Hlavní věc je, že Neeson bude hrát McArthura v Operation Chromite. Jo, a nenavážej se do fullfrontálu ani do koz!! A nepřej si, abych ti začal opravovat hrubky!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zcela svobodne se vykakej. Cim vic konfliktu tim vic adidas.

      Vymazat
    2. no, nepreju, pac je mi jasny ze mas lepsi veci na praci nez opravovat nepreberne mnozstvi hrubek ktere vyrabim a nechci okradat tvuj zivot o tvoji pritomnost. Ad Liam Nesson - jojo, bude hrat Deep Throat-a, muzes se tesit.

      Vymazat
  2. Spime, tím víc čeho?? To má být narážka na "čím víc pruhů, tím víc adidas"? A když nechceš, abych se vykakal, proč mi podáváš toaletní papír??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táhni zpět k Františkovi, ty zrůdo!

      Vymazat
    2. Marně přemýšlím, který klasik tohle řekl. Zola? Balzac? Dostojevskij? Shaw? Nejspíš Cimrman.

      Vymazat